Akcja GRILL! Burgery wołowe z konfiturą porzeczkową i kandyzowaną cebulą

Akcji GRILL! ciąg dalszy, tym razem coś dla miłośników bardziej tradycyjnych burgerów!

Inne propozycje na grill znajdziecie tutaj 🙂

SKŁADNIKI:

Burgery (5-7 sztuk):

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • Około 1 łyżki jałowca, kolendry, pieprzu, soli (dla niektórych może być to zbyt intensywne)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Bułki

Pseudo-konfitura z czerwonej cebuli:

  • 2 czerwone cebule
  • Pieprz
  • Kilka łyżek miodu
  • Odrobina wody

Konfitura z czerwonej porzeczki:

  • Około 1 szklanki czerwonych porzeczek
  • 2 spore łyżki cukru
  • 2łyżki wody
  • Świeżo mielony pieprz

 

PRZEPIS:

W misce łączymy mięso, czosnek (najlepiej zgnieciony i posiekany, ale może być wyciśnięty) i przyprawy. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy (najlepiej do lodówki).

Robimy konfitury: cebule kroimy w prążki (potem możemy jeszcze przeciąć je na pół), wsypujemy do rondelka, dodajemy miód, wodę i pieprz. Gotujemy, aż cebula będzie miękka, a konsystencja konfitury gęsta. Odkładamy na bok (lub przekładamy do słoiczka/pudełka, jeżeli nie grillujemy w domu).

Kolej na konfiturę z porzeczki: do rondla wsypujemy porzeczki, dodajemy cukier, wodę i pieprz. Gotujemy (często mieszając!) do czasu, aż sok się trochę zredukuje i konfitura zacznie być klejąca (można to sprawdzić łyżeczką – po zanurzeniu powinna powstać na niej warstwa konfitury).

Robimy burgery: wyciągamy mięso z lodówki i formujemy z niego kotlety.

Wszystko gotowe, czas grillować! Smacznego!