Akcja GRILL! Yakitori

Grillowanie to tak naprawdę jedyna forma pieczenia w tradycyjnej kuchni japońskiej – piece nigdy nie zostały tam wynalezione. Oczywiście, w wielu współczesnych domach w Kraju Kwitnącej Wiśnii znajdziemy piekarnik (chociaż w ciasnych, miastowych mieszkankach Japończycy radzą sobie świetnie i bez nich). Wspólne grillowanie z najbliższymi nie jest obce Japończykom, jednak na prawdziwego grilla idzie się do restauracji (szczególnym szaleństwem jest uczta yakiniku, z drogiej japońskiej wołowiny). W Japonii, przybytki zajmujące się wyłącznie yakimono (czyli wszelkimi grillowanymi rzeczami) używa specjalnego, twardego i błyszczącego jak obsydian węgla zwanego bincho, co zapewnia właściwy (czytaj: japoński) sposób pieczenia. Kilkupokoleniowa tradycja, charakterystyczny aromat i panująca atmosfera w takiej knajpie to niesamowite doświadczenie.

Poniżej zamieściłam swoją własną wersję yakitori.  Radzę nie trzymać mięsa na grillu zbyt długo, aby nie wyschło.

Warto tutaj napomknąć, że określenie yakimono odnosi się także do jedzenia usmażonego, duszonego oraz pieczonego (w piekarniku), jako że pochodzi od czasownika yaku, oznaczającego wszystkie te czynności. Ot, taka ciekawostka.

 

SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki):

  • 2 spore kurze piersi (lub uda kurze)

Sos:

  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki słodkiego sosu sojowego (można pominąć)
  • 2 łyżki mirin
  • 3 łyżki sake
  • 2 łyżeczki miodu (użyłam gryczanego)
  • Biały sezam (wedle uznania; można pominąć)

Dodatkowo:

  • Patyczki do szaszłyków

 

PRZEPIS:

Robimy sos: w garnuszku łączymy wszystkie składniki (oprócz sezamu). Dokładnie mieszamy i doprowadzamy miksturę do wrzenia – musimy odparować alkohol. Po jakiś 30 sekundach zdejmujemy z ognia. Przelewamy sos do miski. Czekamy, aż trochę ostygnie, dodajemy sezam i wkładamy mięso. Mieszamy, aby rozprowadzić sos równomiernie. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej do lodówki.

Nabijamy kawałki mięsa na patyczki:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szaszłyki są gotowe do grillowania! Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA