BLT onigirazu

Onigirazu, ach, onigirazu. Cudowne, wszechstronne dziecko poczciwej kanapki i nieco tajemniczego onigiri: ryż, a czasami i nori skrywają pełne smaku nadzienie. Tutaj sytuacja ma się podobnie: ryż i dodatki są szczelnie owinięte płatem nori i folią spożywczą, dopiero po przekrojeniu możemy zobaczyć, co skrywa ta niepozorna, kwadratowa paczuszka.

W onigirazu liczy się wnętrze, istnieje niesamowity potencjał w tym, co można zmieścić między warstwą ryżu i nori, dlatego można eksperymentować. Ja zachęcam do rozpoczęcia przygody z onigirazu w stylu BLT.

Jeszcze piękniejsze jest to, że główne składowe tej kanapki, ryż i glony, są całkowicie bezglutenowe!

Onigirazu to świetna przekąska na drugie śniadanie czy na piknik, a jej forma – nadzienie zawinięte w ryż i płat nori  pozostawia dużą swobodę w doborze składników nadzienia. Uważajmy tylko, aby jego warstwa nie była zbyt gruba, bo inaczej onigirazu się nie zawinie i rozpadnie.

I jeszcze ciekawostka: onigirazu stało się znane dzięki japońskiemu komiksowi pt. Cooking papa. Onigirazu oznaczania po japońsku “onigiri, które nie jest uformowane (w tradycyjny trójkątny kształt)”.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 2  4 płaty nori
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 6 9 plastrów boczku
  • majonez do posmarowania ryżu (przepis na domowy japoński majonez tu!)
  • sól (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Do szerokiej miski nalewamy zimną wodę, ryż przesypujemy na sito lub durszlak i zanurzamy w misce. Mieszamy ryż ręką przez 1520 sekund, po czym wylewamy wodę. Proces powtarzamy 45 razy, aż woda będzie prawie przejrzysta. Przesypujemy ryż do garnka i dodajemy 1½ szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 1520 min, aż ryż wchłonie wodę. Jeśli zaczyna kipieć, zmniejszamy ogień. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ryż odpoczął. W tym czasie przygotowujemy dodatki: bekon smażymy na patelni do pożądanego stopnia wysmażenia, pomidora kroimy w plastry.

Składamy nasze onigirazu: na kawałku folii spożywczej układamy płat norii (błyszczącą stroną do folii), tak aby jeden z jego rogów był skierowany w naszą stronę. Na nori nakładamy ryż, formując z niego kwadrat (ok. 10 x 10 cm) i lekko dociskając (udawajcie, że na zdjęciu jest kwadrat).

Ryż możemy opcjonalnie posypać szczyptą soli, smarujemy go warstwą majonezu.

Następnie układamy na nim liść sałaty, plastry pomidora, boczek, kolejny liść sałaty i kolejną warstwę majonezu.

Całość lekko dociskamy. Zawijamy onigirazu na kopertę, zaczynając od górnego i dolnego rogu, a kończąc na rogach bocznych. Całość zawijamy ciasno folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę i odstawiamy na ok. 1015 min.

Po tym czasie onigirazu można przekroić na pół. Czynność powtórzyć dla pozostałej ilości ryżu i płatów nori.

Opcjonalnie można zrobić mniejszy prostokąt z ryżu (ok. 6 x 6 cm) i przykryć dodatki jego dodatkową warstwą, aby po zwinięciu na górze i na dole był widoczny ryż. Wtedy będziemy potrzebować większej ilości płatów nori.

またね!M.