13 października 2015 Bento Japonia Szybkie Wege

Dynia gotowana w dashi

Jedną z rzeczy, które pasjami pochłaniam w Japonii, to kabocha, czyli japońska dynia. Jak dotąd nie widziałam jej w Polsce, więc teraz – będąc w Japonii – kiedy mogłam, korzystałam z okazji: czasami miałam na nią taką chętkę, że leciałam do supermarketu lub konbini i kupowałam sobie opakowanie gotowanej kabochy. Słodkawa dynia gotowana w dashi z dodatkiem japońskich przypraw. Strasznie proste, strasznie pyszne. Idealny przykład na to, jak zdrowa może być kuchnia japońska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dostosowałam tę potrawę do polskich realiów i użyłam powszechnej u nas dyni hokkaido. Robi się ją śmiesznie łatwo i szybko, świetnie nadaje się więc jako improwizowany dodatek do obiadu lub jako element naszego bento (w przepisie używam tradycyjnego dashi, ale bez problemu możecie zastąpić je dashi wegańskim).

A jako że mamy jesień i sezon na dynie w pełni, warto skorzystać i się zajadać!

P.S. Wpisy o Japonii się tworzą, nie martwcie się!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

  • około 200 g dyni hokkaido (lub kabocha, jeśli uda się ją znaleźć)
  • około 500 ml dashi (przepis znajdziecie tutaj; możecie też zrobić wersję wegańską)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5-2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki sake

*Co do składników:

Tutaj podpowiadam, co i jak wybrać, zaopatrując się w podstawowe japońskie składniki, w tym sos sojowy i sake.

Dodatkowo:

  • kółko wycięte z papieru do pieczenia, którym przykryjemy gotującą się dynię

PRZEPIS:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dynię pozbawiamy pestek i tniemy w kostkę. Zagotowujemy dashi, wrzucamy dynię. Przykrywamy papierem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gotujemy około 7-8 minut na średnim ogniu, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, cukier i sake i gotujemy przez kolejne 7-10 minut, aż dynia będzie miękka. Odcedzamy. Możemy podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA