20 sierpnia 2015 Japonia Wege

Focaccia z miso i wakame

Uwielbiam miso. Słono-słodki smak nafaszerowany umami. Jest wszechstronna: dodajemy ją do klasycznej zupy miso, do nasu dengaku albo wykorzystujemy mniej tradycyjnie – w wegańskim miso ramenie lub w serniku ze słonym karmelem miso. Ostatnio odważyłam się połączyć pastę z jeszcze jednym składnikiem.

Z drożdżami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ośmielona przepisem na chleb na „zakwasie miso”, który znalazłam na stronie Lucky Peach, zabrałam się do eksperymentowania. Wybrałam focaccię jako obiekt moich badań.

Kojarzy mi się ona z latem, z przerwami w zwiedzaniu gorących toskańskich miasteczek w trattoriach, gdzie wyciera się talerz po owocach morza foccacią właśnie. Grillami w ogrodzie, gdzie podpieka się kromki tego chleba na grillu.

Ale przypomina mi też trochę zimę i rozgrzewające gęste zupy kremy zagryzane kawałkiem świeżej focacci.

Jednym słowem, kojarzy mi się dobrze.

Miso dodane do rozczynu wyostrza charakter tego pieczywa. Nadaje mu lekką zadziorność, przyjemną ostrość, głębię smaku charakterystyczną dla umami. Natomiast wakame wprowadzają charakterystyczną dla nich cierpkość, przez co całość jest jeszcze pyszniejsza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ale wiecie, jaka focaccia jest najpyszniejsza? Ciepła, lekko podpieczona i z odrobiną masła. Mniam.

Ta focaccia sprawdza się świetnie jako element kanapek, ale można też wykorzystać ją właśnie do grilla lub zrobić z niej małe kanapeczki na przyjęcie lub jako przystawki. Można ją podgryzać do zupy albo owoców morza. Albo zgrillować i podać do sałatki. Sposobów jest multum!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki chlebowej
  • około 3,5-4 g suchych drożdży (połowa standardowej torebki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 ml letniej wody
  • 2 łyżki pasty miso (użyłam ciemnej)
  • oliwa do posmarowania formy i focacci
  • glony wakame

PRZEPIS:

Do letniej wody dodajemy pastę i drożdże. Mieszamy, aby pasta się rozpuściła i odstawiamy na jakieś 5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy składniki, następnie robimy w środku miski wgłębienie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wlewamy do niego rozczyn i mieszamy składniki łyżką, aż powstanie zbite ciasto. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oprószamy ręce mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładki i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po upływie czasu przekładamy ciasto do formy (ja użyłam formy 30 x 30) wysmarowanej oliwą. Dziurkujemy ciasto robiąc wgłębienia palcami. Focaccię smarujemy obficie oliwą, przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie namaczamy glony wakame w zimnej wodzie przez około 15 minut, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Nakładamy wakame na focaccię

Na wyrośniętą focaccię nakładamy glony wakame, wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż ciasto zezłoci się na wierzchu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA