12 maja 2015 Bento Japonia Słodkie Wege

Furutsu Yakitori

Wsytd mi, kochani, okropnie wstyd. No bo na blogu cisza. I wpisy jakby krótsze. Ale obiecuję, że po tym szalonym czasie (tak, tak, dalej trwa) będę Was rozpieszczać różnymi pysznościami. A we wrześniu zabiorę Was na trzy tygodnie do Japonii. Ale zanim nastąpi ten cudowny moment, czeka mnie sesja. Pierwsza sesja, gdzie będę jednocześnie pracować. I muszę, Kochani, wymyślić, jak to wszystko zgrać. Nie zapominając, oczywiście, o blogu!

Ale póki co, żadnych cudownie czasochłonnych projektów jak chociażby ramen!

Pokładam się przed Wami, Drodzy Czytelnicy, i proszę o cierpliwość i wybaczenie. I proszę, zostańcie ze mną.

W ramach szybkich przepisów szaszłyczki z owocami, których można było spróbować na maratonie filmów japońskich. Są malutkie, idealne na jeden kęs, świetnie nadają się więc na przyjęcie czy grill party. Najlepiej, oczywiście, upiec je na grillu, ale jeżeli takiego nie posiadamy, to możemy wykorzystać patelnię grillową lub piekarnik z opcją grilla.

P.S. Takie szaszłyczki można przyrządzić sobie jako deser do drugiego śniadania. Inne pomysły na bento znajdziecie tutaj.

Ja uciekam, a Was zapraszam do przepisu!

 

SKŁADNIKI (na około 15-18 sztuk):

  • 2 banany
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne, żeby przełamać słodycz banana i sosu)
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu
  • Kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Wykałaczki
  • Grill, patelnia grillowa lub piekarnik

 

PRZEPIS:
Jeżeli korzystamy z piekarnika, nastawiamy go na opcję „grill” i nagrzewamy do 170-180 stopni (w zależności od mocy piekarnika).

Obieramy banan. Kroimy go w kawałki grubości około 2 cm. Jabłka kroimy w kawałki reochę mniejsze od główki łyżeczki od herbaty. Nabijamy na każdą wykałaczkę po kawałku banana i jabłka.

Grillujemy przez kilka minut, czy to na grillu, patelni (dobrze nagrzanej!), czy też w piekarniku.

W międzyczasie mieszamy ze sobą sos sojowy i miód. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku, możemy go rozwodnić odrobiną wody lub zmodyfikować proporcje.

Wyjmujemy szaszłyczki. Można je jeść od razu, same lub z sosem. Świetnie smakują też na zimno. Smaczego!