5 sierpnia 2015 Japonia Słodkie Szybkie Wege

Kakigori, czyli słodki sposób na upał

W tym tygodniu zbliżamy się do piekła. Bo jak inaczej określić te mordercze 40 stopni (i ich okolice), którymi nas straszą? Powietrze ma konsystencję starej galaretki, słońce radośnie smaży naszą skórę i mózg, pot leje się strugami. Ach, lato w pełni! Ciekawe, czy w takiej temperaturze pracował Dante, gdy opisywał poszczególne kręgi piekielne?

Ale nie martwcie się, jest prosty sposób, aby stawić czoła ogniu piekielnemu. I przy tym pyszny i orzeźwiający. Otóż, Kochani Czytelnicy, jest kakigori.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Kakigori, czyli japońskie lekarstwo na tamtejsze gorące i parne lato: kruszony lód polany syropem. Są, oczwyście, wersje bardziej rozbudowane, na przykład ujikintoki, ale w tej najprostszej wersji potrzebujemy tylko trzech rzeczy: lodu, zimnej wody i syropu. Proste, prawda? I praktycznie każdy ma je w swoim domu. Improwizowany syrop możemy zrobić, dodając od soku cukier, mieszając i schładzając miksturę.

Gdybyśmy znajdowali się w Japonii – lub mielibyśmy polski oddział Amazona – z pewnością zaopatrzylibyśmy się w specjalną maszynkę do kruszenia, czy właściwie ścierania lodu. Albo skoczylibyśmy na najbliższą ulicę targową, gdzie na pewno znajdziemy stoisko serwujące ten przysmak. Niestety, żyjemy w Polsce i takiej maszynki (i takich ulic targowych) nie użyczymy. Ale, spokojnie! W końcu jest blender!

Blender lub malakser sprawdzą się świetnie. Wprawdzie otrzymamy kakigori bardziej wodniste od tego z maszynki, ale deser będzie równie pyszny i orzeźwiający.

Processed with VSCOcam with s3 preset

SKŁADNIKI (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 1 pełna szklanka pokruszonego lodu*
  • 1/3 szklanki zimnej (najlepiej lodowata) wody
  • Syrop naszego wyboru

Dodatkowo:

  • Blender lub malakser

*Do pokruszenia lodu:

  • Młotek
  • Worek foliowy

Wkładamy lód do worka, uderzamy młotkiem i gotowe.

PRZEPIS:

Przekładamy lód do miski (jeżeli używamy blendera) lub do malaksera. Dodajemy wodę. Miksujemy przez chwilę. Pilnujemy, żeby nie zmielić lodu za mocno – inaczej wyjdzie nam wodna papka, a nie kruszony lód.

Przenosimy lód do miseczek, polewamy obficie syropem i podajemy natychmiast. Możemy urozmaicić sobie kakigori, dodając na przykład świeże owoce.

Smacznego!

kakigori shaved ice 3

(Tutaj prawdziwe kakigori o smaku melonowym, zakupione w Asakusie, w Tokio)

  • O matko! Ale pysznie to wygląda. Szkoda,że nasz rynek jest ubogi w takie cudeńka.
    Pozdrawiam
    rozenksiazek.blogspot.com

    • marycooking

      To prawda, że (póki co) rynek jest ubogi, ale można sobie takie rzeczy łatwo w domu zrobić 😉