6 stycznia 2015 Japonia Podstawy Wege

Konbu dashi

Co mają zrobić wegetarianie albo weganie, którzy z chęcią łyknęliby sobie cieplutkiej misoshiru albo innej japońskiej zupy na bazie dashi? Oczywiście, przyrządzić bulion w 100% wegański! I jeszcze się sam robi! Nasz wkład będzie polegał na przetarciu konbu wilgotną szmatką, wsadzenia go do naczynia i zalania wodą. I tyle. My pójdziemy sobie spać, a woda w pojemniku będzie powoli wysysać wszystko, co najlepsze z naszego zielonego cuda. A następnego dnia – mamy gotowy bulion dashi i możemy zrobić sobie pyszną, pożywną i zdrową zupę miso. Mniam!

Jest to też świetna opcja dla osób niestroniących od ryb – mamy już połowę tradycjnego bulionu dashi, wystarczy dodać więc płatki katsuobushi i gotowe!

A płat konbu możemy wykorzystać do zrobienia głębszego w smaku niban dashi (<– przepis znajdziemy na samym dole strony), który także możemy wykorzystać do zup!

A jak teraz takie mrozy szaleją, to zawsze warto się rozgrzać 😉

SKŁADNIKI (naokoło 1 l bulionu):

  • 1 duży płat konbu
  • około 1 litra zimne wody
  • Pojemnik z zamknięciem ( pudełko do żywności, garnek itp.)

 

PRZEPIS:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przecieramy konbu wilgotną szmatką. Wkładamy do pojemnika i zalewamy wodą. Przykrywamy i odstawiamyw ciepłe miejsce na około 8 godzin lub po prostu na noc.

Po upłynięciu czasu wyjmumemy konbu*. Dashi jest gotowe. Można jeszcze wentualnie je odcedzić.

Bulion trzymamy przez tydzień w lodówce lub do 3-4 tygodni w zamrażarce.

Prawda, że łatwe? 😉

 

*Konbu można jeszcze wykorzystać, np. robiąc niban dashi (przepis znajduje się w dopisce przepisu na dashi), które przydaje się do zup z makaronem. 🙂

  • Ewa Banak

    Dzięki wielkie za przepis na konbu dashi. Jestem weganką, która pokochała kuchnię japońską. Są to moje początki z kuchnią japońską w wersji vege. Myślałam, że zupa miso w moim wykonaniu będzie zawsze bez dashi. Ale trafiłam na Twój blog i już od teraz będę miała dashi według Twojego pomysłu. Dziekuje Marysiu. Pozdrawiam. Ewa.

    • marycooking

      Cieszę się, że mogłam pomóc! <3