Liebster Award, czyli 11 faktów o mnie

Kilka dni temu zostałam nominowana do Liebster Award przez Emaliowany Czajnik. Dziękuję za nominację. Liebster Award polega na wytypowaniu blogów, które mają odpowiedzieć na 11 pytań. Odpowiedziałam na nie z czystą przyjemnością, bo dotyczą kwestii kulinarnych, więc bardzo mi bliskich. Nad niektórymi musiałam się nieźle zastanowić, bo chociaż wydają się być na pierwszy rzut oka proste, to odpowiedź na nie była małym wyzwaniem.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Oto lista pytań dla mnie:

Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa?

Nie mam takowej! Wiadomo, uwielbiam kuchnię japońską, w mojej spiżarni znajduje się więc sos sojowy, mirin, sake i inne przyprawy (o tym, co znajdziecie w mojej szufladzie z japońskimi przyprawami przeczytacie więcej tutaj). Ale często korzystam też z czarnuszki, garam masali, czy innych przypraw. Nie mam więc jednej ulubionej przyprawy, a cały ich zestaw, z którego wybieram kilka, aby komponować nowe smaki. Moim niedawnym odkryciem jest połączenie smakowe sosu sojowego i cynamonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z jakimi owocami kojarzy Ci się lato?

Być może zabrzmię banalnie, ale z truskawkami. Specjalnie za nimi nie przepadam, ale zapach świeżych truskawek i mięty to dla mnie kwintesencja lata. Innym letnim owocem jest dla mnie rabarbar, który pochłaniam w sezonie w ilościach hurtowych, najczęściej w postaci ciasta jogurtowo-rabarbarowego ze skórką cytrynową i kruszonką.

Czekolada mleczna czy gorzka?

Zdecydowanie gorzka. Czekoladę jem rzadko, głównie wtedy, kiedy potrzebuję kopa energetycznego – na przykład podczas sesji. Sięgam wtedy po czekoladę 70-80-procentową. No i oczywiście często spożywam ją w deserach, np. w musach czy ciastach. Czasami dodaję ją też do sosów, aby podkręcić smak. To taki sekretny składnik. W takich chwilach często sięgam po czekoladę 99-procentową, jeśli mam taką w domu.

Twoje ulubione danie to…?

Nie posiadam. Zbyt wiele jest rzeczy pysznych, abym mogła wybrać jedną ulubioną. Ale miewam swego rodzaju fazy na różne dania czy składniki. Są też rzeczy, na które ochotę mam zawsze, na przykład makaron soba! I chociaż nie jestem wegetarianką czy weganką, to preferuję kuchnię roślinną od mięsnej (ku przerażeniu mojej babci).

Processed with VSCOcam with s3 preset

Jaki rodzaj kuchni lubisz najbardziej?

Szybką, zdrową i smaczną. Ale tak na poważnie, to preferuję klimaty azjatyckie, zwłaszcza japońskie.

Najbardziej niezwykłe danie które miałaś/eś okazję jeść to…?

W jakim sensie niezwykłe? Niezwykłe w znaczeniu, że było dla mnie przeżyciem? Że było dziwaczne? Uznam, że chodzi o to pierwsze i napiszę o ramenie na mleku sojowym (na zdjęciu), który spożyłam w Kyoto. Połączenie ramenu i mleka sojowego może wydawać się – no właśnie! – niezwykłe, ale to był jeden z najlepszych ramenów, jakie jadłam. Sycący, ale lekki i o złożonym, ciekawym smaku.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Jak wyobrażasz sobie idealnie śniadanie?

Spokojne, niespieszne, leniwe. Z owsianką z owocami i jagodami goi z ogródka na mleku roślinnym. Albo z jajkami w koszulkach, żytnimi grzankami z serem kozim i lekką sałatką. Z filiżanką dobrej kawy lub odpowiednio zaparzonej herbaty. Z muzyką nastawioną na tyle cicho, aby sączyła się z głośników w tle, ale wciąż była dobrze słyszalna, może to być Drugi Koncert Fortepianowy Rachmaninowa albo jakiś jazz. Z kotem mruczącym na krześle obok. Z ukochaną osobą siedzącą naprzeciwko. Z czytaniem książki, rozmową i ciszą.

Fast food czy slow food?

Slow food w wydaniu fast. Fast food kojarzy się ze śmieciowym jedzeniem, ale można zrobić zdrowe, pełnowartościowe i pyszne posiłki w krótkim czasie. Posiłki czy bento robię w 15-30 minut. Oczywiście, czasami stawiam na 100-procentowy slow 😉

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Jaki smak kojarzy Ci się z dzieciństwem?

Dzieciństwo kojarzy mi się ze smakiem domowej roboty pierogów ruskich. Takie świeże, dopiero co zrobione (zawsze wyjadałam sztuki, które pękły podczas gotowania) mogłabym pochłaniać garściami. W gimnazjum musiałam się jednak nauczyć gotować sama, od zera, więc koniec dzieciństwa kojarzy mi się też, niestety, ze smakiem półproduktów, które jadłam, zanim – po serii prób i błędów – nauczyłam się gotować. Wtedy jednak zaczęłam już zwracać uwagę na to, co jem i moje upodobania smakowe zwróciły się ku Azji, a przede wszystkim Japonii (o której wiedziałam już wtedy dużo, ale nie miałam jeszcze doświadczenia z gotowaniem japońskich potraw).

Jaki jest Twój ulubiony deser?

I tu znowu nie mogę odpowiedzieć, bo, jak już wspomniałam, zbyt dużo jest rzeczy pysznych i różnych, aby można było wybrać spośród nich jednego faworyta. Inna sprawa, że nie jestem też dużym fanem słodyczy. W pewnym momencie mojego życia, nawet nie wiem, jak i kiedy, zaczęłam preferować wytrawne smaki od słodkich. Nie jestem jednak całkowitym słodyczowym abstynentem – z chęcią zjem ciasto od czasu do czasu, a kiedy jestem w Japonii, objadam się słodyczami jak szalona, zwłaszcza świeżymi taiyaki (na zdjęciu), jeśli takowe znajdę. Często mam jednak tak, że po zjedzeniu deseru mam ochotę zjeść coś niesłodkiego.

Processed with VSCOcam with s2 preset

Jaki jest Twój największy koszmar kulinarny?

Piąta ćwiartka. W ciągu swojego życia przekonałam się do jedzenia naprawdę wielu rzeczy – w dzieciństwie byłam strasznym niejadkiem. Ale podroby wciąż pozostają dla mnie czymś niejadalnym, a zapach gotujących się żołądków przyprawia mnie o mdłości. Niezbadane są wyroki losu, może kiedyś przekonam się i do tego.

Nominuję (bom ciekawa Waszych odpowiedzi) w kolejności przypadkowej:

JaponiaBliżej

W krainie Tajfunów

Japonia Pełną Chochlą

Trawka Cytrynowa

Daleko od Wiatru

Oto moje pytania do Was:

1. Jak zaczęłaś blogować?

2. Jak walczysz z brakiem weny?

3. Czy jest jakieś miejsce na Ziemi, gdzie bardzo chciałabyś pojechać?

4. Wolisz chodzenie po mieście czy spacer w lesie?

5. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?

6. Z jaką potrawą/napojem kojarzysz wakacje?

7. Jakie jest Twoje ostatnie kulinarne odkrycie?

8. Kawa czy herbata?

9. Masz ulubioną książkę kucharską?

10. Gotowanie według przepisu czy kulinarna frenezja?

11. Czy jest jakaś szczególna potrawa, którą chciałabyś kiedyś spróbować?

Mam nadzieję, że znajdziecie chwilkę, aby odpowiedzieć na te pytania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA