28 października 2014 Japonia Podstawy Wege

Makaron udon

Japonia to nie tylko kraj ryżu i sushi. Równie ważne dla Japończyków są ichnie makarony. A jest ich sporo. Jest na przykład pochodzący z Chin ramen. Ale i Japończycy stworzyli swoje własne makarony – między innymi udon. Występuje w postaci cienkich lub grubych wstążek, a spożywa się go głównie w zupach. Przysmakiem z jego udziałem jest także yakiudon – smażony makaron z mięsem i ważywami. Oczywiście, nie można zapominać o niezliczonych regionalnych potrawach, ktróych podstawą jest udon. Najbardziej popularnym daniem z jego udziałem jest chyba tempura udon – makaron i świeżutka tempura podane w klarownym, cudownie czystym i przejrzystym bulionie o delikatnym smaku. Jest także częstym składnikiem nabe  – czyli dań jednogarnkowych, polegającym na gotowaniu skałdników w bulionie lub wodzie. Nabe to jednak także spotkanie, okazja do długiego siedzenia, podgryzania i rozmawiania… Jak więc widzicie, udon ma wiele zastosowań. No i jest pyszny! Moja babcia, która do kuchni japońskiej podchodzi z dużą rezerwą (jeżeli w ogóle), podkrada mi makaron i dodaje do rosołu. Można i tak 😉

Jeżeli nie wiecie, jak zacząć swoją przygodę z daniami z makaronem udon, proponuję zrobić bulion dashi, przyprawić lub też nie, dodać makaron i zajadać! 🙂

 

/przepis zaadaptowany z La Fuji Mama/

SKłADNIKI:

  • 2 i ½ szkl. mąki chlebowej
  • 1 i 1/3 mąki pszennej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody (mineralnej lub źródlanej)

 

PRZEPIS:

W misce mieszamy przesiane przez sito mąki. W szklance z wodą rozpuszczamy sól i wlewamy roztwór do miski z mąką.

makaron udon - mąka i woda

Mieszamy ręką, aż powstanie okruchowata masa.

udon - mieszanka wody i mąki

Następnie wygniatamy, aż składniki połączą się w kulę.

udon - ciasto 1

Ugniatamy ciasto na blacie przez 7-10 minut, aż się ono wygładzi.

udon - ciasto 2

Następnie wyrabiamy ciasto, rozpłaszczając je dłonią i zagniatając z powrotem w kulę. Proces powtarzamy 3-4 razy.

udon - wyrabianie ciasta

udon - wyrobione ciasto

Zawijamy ciasto w szmatkę i zostawiamy na 3-4 godz. w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto odpocznie, formujemy z niego kulę i rozgniatamy ostatni raz.

Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkowujemy ciasto w prostokąt na grubość około 10-30 mm (ja tutaj wybrałam wariant najcieńszy).

udon - rozwałkowane ciasto

Posypujemy wierzch ciasta mąką i składamy je na pół. Znowu posypujemy i składamy. Nie bójmy się użyć dużej ilości mąki – wtedy Nasze ciasto na pewno się nie sklei.

Tniemy ciasto w paski o grubości 5-15 mm przy pomocy długiego ostrego noża. Można jeszcze raz, na wszelki wypadek, posypać ciasto mąką.

udon - pokrojony makaron

Gotujemy makaron: zagotujemy wodę na dużym ogniu, strząsamy delikatnie nadmiar mąki i wkładamy go do gotującej się wody. Mieszamy przy pomocy pałeczek lub drewnianej łyżki, aby uniknąć sklejenia. Gotujemy 4-7 minut (zależy od grubości naszych wstążek – środek powinien być miękki, a nie twardy). Odcedzamy makaron i natychmiast hartujemy pod zimną wodą.

gotowy udon

UWAGA:

Surowe rozwałkowane ciasto można zamrozić i trzymać w zamrażalniku do 2 tygodni. Ewentualnie w lodówce przez nie więcej niż 2 dni. Pamiętajmy, że najlepiej makaron robić od razu, kiedy ciasto jest świeże, wtedy będzie najsmaczniejsze 🙂

  • karolina

    czy wyjdzie tylko ze zwykłej mąki pszennej? nie mam szans kupić mąki na której będzie napisany jej typ… (och emigracjo!) a chlebowa to też pszenna tylko grubej zmielona, prawda? 😀

    • marycooking

      Tak, powinno wyjść ze zwykłej mąki pszennej, chociaż ciasto będzie prawdopodobnie mniej sprężyste. Ale od czego jest gotowanie, jak nie od eksperymentów! 😉

      • karolina

        Jutro spróbuje zrobić i napiszę czy wyszło! Och i jeszcze jedno pytanie: czy to właśnie udon w jest czasem robiony jako takie nieregularne, podłużne „kluseczki”?

        • marycooking

          Udon robi się jako podłużny makaron. Może być cienki lub gruby (który jest smaczniejszy) 🙂

          I koniecznie napisz, jak Ci wyszedł makaron! 🙂