12 sierpnia 2015 Szybkie Wege

Makaron z warzywami i tofu na zimno

Upał nie odpuszcza. Niechętnym spojrzeniem mierzymy gorące obiady. Więc może coś lekkiego, szybkiego i zimnego na obiad? I oczywiście pysznego! Wczoraj wymyśliłam ten oto makaron na zimno ze świeżymi warzywami, wędzonym tofu i orzeźwiającym sosem ze świeżą kolendrą. Danie to robi się w 10 minut, jest zdrowe, pyszne i w 100% wegańskie.

Makaron z warzywami i tofu na zimno

Dla podkręcenia smaku możecie wymieszać tofu z sosem Worcestershire – będzie jeszcze pyszniej!

I możecie wstawić miseczkę ze składnikami – przed polaniem ich sosem – do lodówki na kilka minut, żeby wszystko jeszcze bardziej schłodzić.

Najlepiej nada się tutaj makaron shirataki – polecam go zwłaszcza osobom niejedzących glutenu – prawie nie ma kalorii, nie trzeba go gotować, a kiedy polejemy go sosem wsiąknie cały jego smak. Mniam!

Makaron z warzywami i tofu na zimno

A tak z innej beczki – z dumą ogłaszam, że mój blog został nominowany do nagrody głównej w konkursie Blog Day 2015! Mogę zdobyć nagrodę „blog internautów”, ale potrzebuję Waszych głosów.

Głosować możecie tutaj.

Jak głosować: wchodzimy na zakładkę GALERIA, gdzie mamy 20 finałowych blogów rozmieszczonych na dwóch stronach. Po kliknięciu na miniaturę bloga pojawi się możliwość głosowania.

 

SKŁADNIKI (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • Około 50 g makaronu (może być shirataki lub sojowy, ewentualnie ryżowy lub somen)
  • Około 1/3 małej czerwonej papryki
  • Około 1/2 małego pomidora
  • Około 1/3 małej czerwonej cebuli
  • Około 1/4 kostki tofu (użyłam wędzonego)
  • *Ewentualnie około 1 łyżki sosu Worcestershire do tofu

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka poszatkowanych listków świeżej kolendry
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • Niecała 1 łyżka oleju sezamowego

 

PRZEPIS:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (jeżeli używamy shirataki, pomijamy ten krok). Po odcedzeniu chłodzimy makaron pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia.

Robimy sos: mieszamy wszystkie składniki w miseczce i odstawiamy.

Kroimy warzywa i tofu na małe prostokątne kostki.

Do miski wkładamy makaron, następnie układamy warzywa i tofu. Możemy przyozdobić danie listkami kolendry.

pfu03

Całość polewamy sosem, mieszamy i pałaszujemy. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA