7 kwietnia 2015 Japonia Słodkie

Kruche ciasteczka z zieloną herbatą matcha

Mówiłam, że nie dam rady wrzucić żadnego przepisu przez święta? Wykrakałam! No ale jestem znowu, obżarta, ospała i rozleniwiona. Ale z przepisem. Przepisem w sam raz dla osób wciąż oszołomionych przepychem świątecznego stołu i posiłków, które się przy nim odbywały. Prezentuję Wam, kochani Czytelnicy, proste, niewymagające i lekkie kruche maślane ciasteczka z jedną z najlepszych rzeczy na świecie: z zieloną herbatą matcha. Do tej pory podzieliłam się swoją herbacianą miłością tylko dwa razy, przy okazji matchy lattte oraz mrożonego jogurtu. Ale nie martwcie się, ten niesamowity herbaciany proszek jeszcze nieraz ubarwi mój blog swoją intensywną zielenią.

A wiecie,  co jest jeszcze lepsze od maślanych ciasteczek z matchą? Maślane ciasteczka z matchą oblane gorzką czekoladą! Matcha i czekolada, kochani, to coś wspaniałego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na koniec jeszcze dwie kwestie nie-ciasteczkowe:

Pierwsza kwestia: w najnowszym Label Magazine znajdziemy dużo o japońskim dizajnie, wzornictwie i estetyce. Jak ktoś się takimi rzeczami interesuje, to polecam. Chociażby dla samych zdjęć.

Druga kwestia: kombinuję, jak znowu pojechać do Japonii. Tym razem na jakieś trzy tygodnie. Więc jeżeli ktoś ma jakieś wskazówki/pomysły/adresy/cokolwiek, co sprawiłoby, że moja podróż byłaby chociaż troszkę tańsza, to byłabym wdzięczna za podzielenie się. Im mniejszy koszt wyjazdu, tym większa szansa, że pojadę.

Koniec tych zachwytów i dygresji, zapraszam do przepisu.

 

SKŁADNIKI (na 36-40 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki herbaty matcha
  • 3 żółtka
  • Opcjonalnie czekolada (gorzkiej lub mlecznej)

*Jeżeli chcemy, żeby ciasteczka były słodsze, radzę dodać więcej cukru. Przy podanych wyżej proporcjach słodycz jest dosyć subtelna.

*Co do składników:

Herbatę matcha znajdziemy w sklepach z herbatami, delikatesami z azjatycką żywnością i oczywiście w Internecie.

PRZEPIS:
Do dużej miski wsypujemy mąki, cukier, matchę. Mieszamy. Dodajemy pocięte lub starte na tarce masło i żółtka. Szybko zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W międzyczasie wykładamy blachę papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy/blacie posypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość 3-5 milimetrów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wykrawamy kółka szklanką i przekładamy je na blachę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wstawiamy ciasteczka do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut. Wyciągamy ciasteczka z piekarnika i studzimy całkowicie.

*Opcjonalnie możemy polać je czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA