22 lipca 2015 Słodkie Szybkie

Matcha galette z truskawkami

Tak więc znalazłam się w Turcji. Jeszcze w tę sobotę nie miałam pojęcia, że w poniedziałek o 1.40 będę terkotać w Polskim Busie do Warszawy na samolot do tureckiego nadmorskiego kurortu.

Piszę ten wpis siedząc na hotelowym skrawku plaży, moje uszy pieści szum fal i anglojęzyczne techno dobiegające z głośników. W zeszłym tygodnu coś mnie tknęło i nie opublikowałam tegoż przepisu na galette. No i proszę: siedzę sobie w tym tureckim kurorcie i nie muszę się martwić, że przepisu brak. Przepis jest. Przepis, którym po raz kolejny oddaję hołd herbacie matcha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostatnio kilka dobrych razy natknęłam się na truskawkowo-matchowy duet. Moja pierwsza reakcja, mówiąc szczerze, była sceptyczna; uważałam, że to połączenie ociera się wręcz o herezję, ale nic z tych rzeczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kwaśność truskawek, o dziwo, dobrze współgra z ziemistym posmakiem matchy. Tak więc postanowiłam te dwa smaki połączyć. Bo kocham matchę i prawdziwe polskie truskawki oczywiście też.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dlaczego galette? Bo już za mną chodzi od dawna. Jest coś kokieteryjnego w brzmieniu jej nazwy. Pięknie wygląda: na pozór niedbale zawinięte ciasto okala owoce o soczystej barwie. Poza tym, galette jest wypiekiem prostym do zrobienia. A ja, jak być może już zauważyliście, lubię proste przepisy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak więc, Kochani, przed Wami matcha galette z truskawkami. Możecie poeksperymentować z owocami (np. użyć wiśni zamiast truskawek, jako że sezon na ostatnie się już kończy), puśćcie wodze wyobraźni! Was zapraszam do przepisu, a ja wracam do leżakowania. Do zobaczenia w piątek, kiedy podrzuce Wam piątkowe linki!

P.S. zaglądnijcie na mojego instagrama, znajdziecie tam trochę zdjęć z Turcji 🙂

11756586_10200944793419385_2020789002_n

(ja i mały Leon badamy ulice Marmaris w poszukiwaniu  knajpek dla lokalsów; zdjęcie zrobione przez moją siostrę Nat Romaszkan)

 

/przepis zainspirowany przez A Side of Sweet/

SKŁADNIKI (na 4 małe galette):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ -2 łyżeczki matchy
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 g masła, pociętego w małe kawałki
  • ½ szklanki lodowatej wody

Nadzienie:

  • Około 500 g truskawek, umytych i pociętych na ćwiartki/połówki
  • 2-3 łyżki cukru
  • Około 1 łyżeczki skórki cytrynowej
  • Ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka wody

 

PRZEPIS:
Robimy ciasto:  W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i wyrabiamy ręką lub nożem, aż ciasto uformuje się w okruchy. Dolewamy wody po 1-2 łyżki i mieszamy masę po każdym dodaniu wody. Wlewamy wodę do momentu, aż ciasto będzie się zbijać w kulę.

Dzielimy ciasto na cztery równe części i formujemy z nich kulki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Robimy nadzienie: truskawki zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę cytrynową i wanilię, mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.

Robimy galette: nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kulki z ciasta rozwałkowujemy na koła o średnicy około 18-20 cm i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na środek każdego kółka kładziemy truskawki pamiętając, aby zostawić jakieś 3 cm do brzegu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zawijamy ciasto na zakładkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W miseczce łączymy białko i wodę. Smarujemy obficie miksturą ciasto i nadzienie. Możemy ewentualnie posypać galette cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Galette możemy podawać na ciepło lub już ostudzone. Smacznego!