Mazurek pomarańczowy

 

Według większości rodziny najlepszy mazurek na świecie. Gorzko-słodko-kwaśny, dzięki zblednowaniu całych owoców, razem ze skórką. Jeżeli nie wykorzystamy całej masy, resztę można przełożyć do słoiczka i zjeść do śniadania, z chlebem albo chałką. Smacznego!

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150-200 g  miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Masa pomarańczowa:

  • 2 cytryny
  • 500 g pomarańczy
  • 500 g cukru
  • Kilka łyżek wody
  • 100 g płatków migdałów

 

PRZEPIS:

Ciasto: przesiewamy do miski mąkę i cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Szybko zagniatamy, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. W międzyczasie przygotowuemy formę, natłuszczamy ją i wyściełamy papierem do pieczenia. Po upływie czasu nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wyciągamy ciasto z lodówki, wyklejamy nim formę. Ciasto dosyć gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 8-10 minut, aż ciasto będzie równomiernie zbrązowiałe. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa: płuczemy dokładnie cytryny i pomarańcze, ścieramy na tarce lub przy pomocy blendera (usunąć pestki!), dodajemy cukier do powstałej masy. Przekładamy masę do rondla, dodajemy kilka łyżek wody i smażymy na gęstą, przejrzystą masę często mieszając. Odstawiamy na bok, mieszamy z płatkami migdałów. Masę wykładamy na upieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mazurek można ewentualnie przybrać płatkami migdałów.