20 października 2014 Japonia Podstawy Szybkie

Miso-shiru

Pozwolę zacytować sobie tutaj mistrza Shizuo Tsujiego, który stwierdził, że „miso jest tym dla japońskiej kuchni, czym masło dla francuskiej, a oliwa – dla włoskiej”. I rzeczywiście, jak już kiedyś pewnie wspomniałam, pasta miso to jeden z fundamentów kuchni japońskiej. Nie tylko dzięki właściwościom smakowym (miso znaczy „źródło smaku”), ale przede wszystkim dzięki swojej praktyczności. Pasta ta, mająca różne rodzaje, jest niezwykle uniwersalna. Jest też bardzo zdrowa: bogata w białka, witaminy, sole mineralne oraz wolne aminokwasy.

Miso shiru to prosta, szybka i pyszna zupa, która jest składnikiem każdego posiłku w japońskich domostwach. To ona odpowiedzialna jest za dostarczenie mieszkańcom Japonii potrzebnego białka. Żaden japoński posiłek nie jest kompletny bez chociaż jednej zupy: jest to tak zwane ichijū sansai, czyli zupa i trzy dodatkowe (skromne) dania. Każda gospodyni ma swój sposób na przyrządzenie tej zupy – można do niej dodać inne rodzaje pasty lub mieszankę stworzoną z kilku. Tofu i wakame to podstawowe dodatki, ale można włożyć do garnka i inne pyszności, na przykład ryby, krewetki czy warzywa. Chciałoby się rzec, że to danie idealne: szybkie, zdrowe i pyszne! A wszystko zamknięte w małej miseczce. I tutaj mała uwaga.

Niektórzy pewnie uznają, że się czepiam, ale warto zadbać o odpowiednie warunki dla Naszej zupy. Jeżeli nie mamy małych wysokich miseczek, w których tradycyjnie podaje się zupę miso, podajmy ją w kubkach. Nie żartuję. Chodzi o to, aby naczynie było małe, ale wysokie. Powinno też mieć przykrycie, ale nie szarżujmy. Tak czy siak, nie powinno serwować się tej zupy w szerokich miskach – smak i aromat zostaną w ten sposób utracone.

Przy wyborze pasty warto pamiętać o zasadzie, że im jest ona jaśniejsza, tym będzie słodsza, a im ciemniejsza – tym bardziej słona.

 

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

  • Około 800 ml dashi (własnego lub typu instant – np. Ajinomoto – kupionego w delikatesach)
  • 4-5 płaskich łyżek pasty miso (jasnej lub ciemnej) – największy wybór i najlepsze ceny oferują sklepy internetowe
  • Pieprz sansho – również do kupienia w delikatesach azjatyckich lub w Internecie

Dodatkowo:

  • Dymka
  • Tofu (najlepiej kupić jedwabiste tofu w sklepach z azjatycką żywnością, ale takie z supermarketu też ujdzie)
  • Garść glonów wakame – czasami dostaniemu je w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością, ale najlepiej skerować się do sklepów z żywnością azjatycką lub poszprać w Internecie

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy dodatki: odsączamy i kroimy tofu w kostkę, nasączamy glony, siekamy dymkę.

miso shiru - tofu

miso shiru - wakame

Podgrzewamy dashi. W rondelku pastę miso rozwadniamy kilkoma łyżkami letniego bulionu dashi. Następnie przelewamy roztwór, chochla po chochli, do bulionu grzejącego się na średnim ogniu.

miso shiru - pasta miso

miso shiru - miso 2

Dodajemy przygotowane wcześniej tofu i wakame, kiedy cała pasta już się rozpuściła. Podgrzewamy przez kilka minut, aż dodatki zrobią się ciepłe.

UWAGA: Zupa nie może się zagotować – inaczej zmieni smak (na gorszy)!

Podajemy w małych miseczkach, posypujemy dymką i, opcjonalnie, pieprzem sansho. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

miso shiru gotowa