25 sierpnia 2015 Szybkie Wege

Mrożona matcha z miętą i cytryną

Ponownie oddaję hołd herbacie matcha. Jej pięknej zieleni, delikatnemu zapachowi i charakterystycznemu ziemistemu smakowi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nie mówiąc już o wachlarzu właściwości zdrowotnych, którymi ta herbata może się poszczycić. Przekonywałam Was do niej w połączeniu z truskawkamimrożonym jogurtem, maślanymi ciasteczkami i czekoladą czy rozgrzewającym matcha latte. Tym razem coś lżejszego, chłodniejszego i cudownie orzeźwiającego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polskę ma uderzyć nowa fala gorąca. Dzisiejszy deszcz i chłód były jakby ostatnim głębokim wdechem natury przed czekającymi ją upałem i pragnieniem. My ludzie też musimy jakoś te temperatury przetrzymać – dużo pijąc. A taką mrożoną herbatą matcha z cytryną i miętą nie tylko uzupełnimy płyny, ale także zapewnimy sobie zdrową dawkę kafeiny – komu się będzie chciało pić gorącą kawę w taki upał – i się, oczywiście, schłodzimy. Matcha sama w sobie jest pyszna, ale w połączeniu z lodem, świeżą miętą, sokiem z cytryny i odrobiną brązowego cukru tworzy wielosmakową, przyjemnie chłodną mieszankę smaków, która przenosi starą dobrą lemoniadę na nowy poziom.

Co jest jeszcze lepsze? Robi się ją dosłownie w kilka minut!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 litra wody
  • ok. 4 łyżeczek matchy
  • Sok z około 1 cytryny
  • Spora garść mięty
  • Kilka kostek lodu
  • 2 – 2,5 łyżki brązowego cukru 

Dodatkowo:

  • litrowy dzbanek

PRZEPIS:

W dużym naczyniu z zamknięciem (np. w termosie) łączymy wodę i herbatę. Zamykamy i potrząsamy tak długo, aby nie zostały żadne grudki. Można ewentualnie użyć miski lub dzbanka i roztrzepać herbatę trzepaczką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przelewamy miksturę do dzbanka. Dodajemy listki mięty, sok z cytryny (możemy dodać też kilka plasterków cytryny), kostki lodu i cukier. Mieszamy całość.

Wstawiamy do lodówki, aby schłodzić napój (jeżeli używaliśmy zimnej wody, możemy od razu podać herbatę).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA