1 października 2014 Japonia Szybkie Wege

Nasu dengaku

Lato już definitywnie, ostatecznie się kończy. Jutro już studia, wstawanie o świcie, pośpieszna poranna kawa. Dni robią się coraz krótsze – nie ma odwrotu: jesień się zaczęła. Ale jest coś czarującego, a zarazem niepokojącego w tym stanie przejściowym, kiedy świat na chwile zastyga pomiędzy resztką ciepłego lata a deszczową, mglistą jesienią. To pora robienia ostatnich dżemów i powideł, wygrzebywania ciepłych ubrań z czeluści szafy i wzdychania za tym pysznym jedzeniem i zimnym winem na wakacjach…

Chciałam oficjalnie pożegnać się z latem typowo letnim przepisem – nasu dengaku, czyli bakłażanami z glazurą pasty miso, mirin, sake i cukru. Wiele osób przyrównuje je do creme brulee. Moim zdaniem mają zupełną rację – chrupiąca, skarmelizowana skorupka kryje mięciutkie spieczone wnętrze bakłażana. Coś pięknego. Tradycyjnie nasu dengaku piecze się na grillu, ale po co sie ograniczać? 🙂 Sezon grillowy oddaje ostatnie tchnienie, a piekarnik zawsze umili Nam chłodne dni tym prostym daniem – jako lekki lunch, przekąska czy kolacja. 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie lub 1 duży bakłażan
  • Olej roślinny (najlepiej sezamowy, może być ew. oliwa)
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki mirin
  • 1 łyżka sake
  • 1,5 łyżki cukru

Dodatkowo (do przybrania):

  • Prażone ziarna sezamu
  • Świeży sok z tartego korzenia imbiru
  • Dymka

 

PRZEPIS:

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Bakłażany przekrajamy na pół, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy, tworząc szachownicę.

nasu dengaku - nacięcie

Smarujemy tłuszczem.

nasu dengaku - smarowanie tłuuszczem

Przewracamy bakłażany miąższem do dołu.

nasu dengaku - ułożenie

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut (zależy od rozmiaru bakłażanów i piekarnika). Bakłażany będą gotowe, kiedy skórka będzie się lekko marszczyć, a widelec będzie gładko w niej wchodził.

W międzyczasie w rondelku mieszamy miso, mirin, sake i cukier, i stawiamy  na ogień. Mieszamy co jakiś czas, żeby pasta się nie przypaliła. Ściągamy z palnika, kiedy masa jest ciepła i jednolita.

Wyciągamy bakłażany. Funkcję piekarnika zmieniamy na górną grzałkę, temperatura zostaje ta sama (200 stopni). Odwracamy bakłażany miąższem do góry i smarujemy je obficie Naszą masą.

nasu dengaku - pasta miso

Wkładamy do piekarnika na górną półkę. Podpiekamy przez 1-3 minuty, aż wierzch bakłażanów się skarmelizuje. Wyciągamy je i odstawiamy na kilka minut. Posypujemy wybranym przez Nas przybraniem.

nasu dengaku - gotowe