Pasta wszystkoróbka…

…czyli jak wykorzystać górę mięsa i warzyw, które zostają po ramenowym bulionie. W wyniku blendowania powstaje gęste, nieprzyprawione puree. Może stać się bazą pod zupę, farszem do pierożków czy – po odpowiednim przyprawieniu – dodatkiem do obiadu. Jednym słowem – jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia 🙂

SKŁADNIKI:

  • Warzywa i mięso użyte do ugotowania bulionu

Dodatkowo:

  • Blender

 

PRZEPIS:

Mięso oddzielamy od kości. Te możemy poprzełamywać i wyskrobać z nich szpik, jeżeli chcemy. Wsadzamy mięso i warzywa do dużego garnka lub miski i blend ujemy na gęste puree. Zajmie to trochę czasu, jakieś 10-15 minut, ale na końcu powstanie prawie jednorodna pasta.

Proponuję podzielić ją na małe części i zamrozić – w ten sposób będziemy mogli ją w każdej chwili wyjąć i wykorzystać, bez potrzeby rozmrażania całości.