Pesto z groszku Nat

Z tym przepisem zapoznała mnie moja siostra, która napotkała pesto z groszku we wrocławskiej Karavanie. Idealne na śniadania do chleba, ale również na obiad – na przykład do makaronu albo na grilla! 

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka groszku
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek bazylii
  • Około ½ – 2/3 szklanki ziaren słoneczka
  • Kilka ząbków czosnku (2-3 powinny wystarczyć)
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego
  • Cytryna, pierz, sól do smaku

PRZEPIS:

Czosnek obieramy, pietruszkę i bazylię siekamy, groszek odcedzamy. Wszystko wrzucamy do miski i blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej, ale grudkowatej konsystencji. Ewentualnie doprawiamy. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!