8 października 2016 Bento Japonia Wege

Pieczony bakłażan z zieloną herbatą

Początek jesieni kojarzy mi się z fioletami. Fioletem coraz dłuższej nocy. Tym lekko brudnawym, idącym w czerń fioletem węgierek. I tym intensywnym i błyszczącym fioletem bakłażanów. A przecież bakłażany to warzywa raczej letnie, które kończą swój sezon wraz z nadejściem pierwszych jesiennych spadków temperatury. Mimo to, zawsze kojarzyły mi się z jesienią. Pewnie zawsze będą. Być może to właśnie ich barwa, tak intensywnie ciemna, pasuje mi bardziej do coraz krótszych dni i coraz bardziej granatowego nieba, aniżeli do ciepłych, ogrzanych słońcem barw lata.

Bakłażan kojarzy też mi się z Japonią, gdzie jego nazwa – nasu – brzmi prawie jak lato – natsu. Kiedyś pisałam już o japońskim klasyku na szybkie danie z bakłażana, jedzone chętnie właśnie w lecie: nasu dengaku. W Japonii jednak dominują malutkie bakłażany o pięknym jasnofioletowym zabarwieniu. Ich barwa wydaje się być trochę wypłowiała od słońca i jakoś bardziej pasuje do tego jasnego okresu, jakim jest lato.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ale wracajmy do jesieni. Jesień to powrót do szkoły, pracy i na studia. To też wzmożony czas drugich śniadań i lunchów. To czas bento. Przynajmniej dla mnie. Zawsze uważałam, że zrobienie własnego pakowanego lunchu jest i zdrowsze, i tańsze. Trochę już pisałam o tym, jak się do takiego bento zabrać i co do niego wpakować. Dzisiaj proponuję Wam kolejny sposób na zapełnienie Waszego pudełka, tym razem przy pomocy pieczonego bakłażana z zieloną herbatą i słono-słodko-kwaśno-gorzkiego sosu pełnego umami.

Bakłażan ten świetnie nadaje się też jako przystawka czy mały lekki posiłek. Jeżeli jesteście osobami takimi jak ja, które muszą jeść często, ale małe porcje, to będzie idealne danie dla Was!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:

Pieczony bakłażan:

  • 1 bakłażan
  • oliwa do posmarowania bakłażana
  • kilka szczypt zielonej herbaty

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sezamu

PRZEPIS:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kroimy bakłażana na krążki grubości około 1 cm i rozkładamy je na blasze. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Dla podkręcenia smaku możemy dodatkowo posypać krążki zieloną herbatą. Smarujemy krążki oliwą i wsadzamy do piekarnika na około 20 min.

W międzyczasie robimy sos: w miseczce łączymy wszystkie składniki. Wsadzamy miseczkę do mikrofalówki na 10-20 sekund, a następnie mieszamy, aby rozpuścić cukier.

Wyjmujemy bakłażany z piekarnika, przekładamy na dwa talerze, rozlewamy do dwóch małych naczynek. Podajemy od razu.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA