10 września 2014 Japonia Mięso Ramen

Ramen burger

W 2011 zagorzały miłośnik ramenu nudził się. Żyjąc w Nowym Jorku, mieście, gdzie bez problemu dostaniemy genialny ramen, a tym bardziej porządnego, tłustego burgera, Keizo Shimamoto wpadł na genialny pomysł – połączył makaron z jajkiem i stworzył okrągłe placki. Między nie wsadził wołowinę i warzywa i voila – narodził się ramen burger. W Polsce – na razie – taki burger można zjeść tylko w Poznaniu i, zdaje się, w Krakowie. Ale zawsze można go przecież zrobić w domu, bo jest śmiesznie łatwy!

Owe „ramenowe bułki” można stworzyć z gotowego makaronu z zupki błyskawicznej. Ale gwarantuję Wam, że kiedy użyjemy własnoręcznie zrobionego ramenu (a przecież przepis macie 😉 ) całość będzie nie tylko pyszna, ale też cudownie zachwycająca.

Co ciekawe, ramen burger nie jest już taką ciekawostką, jak kiedyś. Kucharze i blogerzy na całym świecie prześcigają się, aby znaleźć nowe zastosowanie dla makaronu z zupki błyskawicznej. Przestaje być pewnego rodzaju sztandarowym daniem dla biednego studenta. Ramen – zarówno zupa, jak i makaron – kojarzony kiedyś z sycącym, ale tanim posiłkiem dla japońskiej siły robotniczej, wchodzi na salony. Te restauracyjne, i te blogerskie. Z moich doświadczeń wynika, że im tłuściej, tym lepiej. Cóż,o gustach się nie dyskutuje… A Wy z jakimi pomysłami na ramen się zetknęliście?

SKŁADNIKI (1 porcja):

Ramenowe bułki:

  • 1 jajko
  • 1 opakowanie błyskawicznego ramenu („chińskiej zupki”) lub około 180-200 gramów własnego
  • Ewentualnie: proszek z zupki, przyprawa shichimi lub słodka papryka

Kotlet:

  • Około 150 gramów mielonego mięsa wołowego
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 3-4 sosu sojowego
  • Sól i pieprz do smaku

Karmelizowana cebula:

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w półksiężyce
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Kilka liści sałaty
  • Kilka plastrów pomidora
  • Folia spożywcza
  • Dwie puszki (pełne)
  • Dwa okrągłe naczynia/pudełka/ formy do uformowania bułek

 

PRZEPIS:

ROBIMY RAMENOWE BUŁKI: Gotujemy makaron. W misce bełtamy jajko widelcem. Wrzucamy makaron i mieszamy, aby jajko dokładnie połączyło się z ramenem. Przekładamy po połowie masy do naczyń. Przykrywamy folią spożywczą i dociskamy ją delikatnie do makaronu.

Formowanie placka z makaronu

Bierzemy puszkę, ugniatamy nią makaron i stawiamy na wierzchu. Następnie wkładamy naczynia z bułkami do lodówki na minimum 15 minut.

Obciążanie placka z makaronu

 

ROBIMY KARMELIZOWANĄ CEBULĘ: rozgrzewamy patelnię. Wlewamy wodę, miód i sos sojowy. Dodajemy cebulę i pieprzymy. Mieszamy co jakiś czas, aż do skarmelizowania się miodu i zmiękczenia cebuli. Przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Przemywamy i wycieramy patelnię.

Czerwona cebula pocięta w półksiężyce

Cebula przed skarmelizowaniem…

Skarmelizowana czerwona cebula z sosem sojowym

 

…i po. Mniam! Wstyd się przyznać, ale troszkę podjadłam…

 

BUŁKI RAMEN: Ponownie rozgrzewamy patelnię i nalewamy olej. Wyjmujemy Nasze bułki z lodówki, zdejmujemy puszki oraz folię. Zakrywamy naczynie jedną ręką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie potrząsamy do momentu, aż placek odklei się od spodu naczynia. Odwracamy z powrotem. Kładziemy placek na patelni, odwracając naczynie zdecydowanym ruchem ręki. Smażymy każdą ze stron po 3-5 minut. Odstawiamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Patelnię przecieramy.

Smażenie ramenowej bułki

Placki będą przyrumieniowe i chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku.

 

ROBIMY KOTLET: mięso mieszamy z sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem. Uklepujemy kotlet. Patelnię ponownie rozgrzewamy i nalewamy olej. Smażymy kotlet po 5-7 minut z każdej strony.

Kotlet wołowy do ramen burgera

 

KOMPONUJEMY BURGER: Kładziemy jedną bułkę, na niej sałatę, kotlet i pomidory. Na koniec kładziemy kilka łyżek skarmelizowanej cebuli i dajemy drugą bułkę. Możemy wetknąć w Naszego burgera wykałaczkę, jeżeli boimy się, że będzie się rozpadać. Smacznego!

Ramen burger