10 stycznia 2015 Bento Japonia Wege

Sałatka marchewkowo-sezamowa

Naszła mnie ostatnio ochota na jedzenie lekkie i raczej warzywne. Być może mój organizm stwierdził, że warto przyhamować po świątecznym obżarstwie. Bardzo dobrze, proszę bardzo.

Oto sałatka.

Bardzo prosta, chociaż wymagająca czekania. Trzygodzinnego czekania. Ale warto. Naprawdę.

A potem, możemy sobie taką marchewkę podgryzać – ja nie wytrzymałam i to zrobiłam – ale jednak lepiej oprószyć ją sezamem i cieszyć się intensywnym marchewkowo-kwaśno-słodko-gorzkawym kopem. Mniam mniam. Można się nią cieszyć podczas (bardzo) lekkiego śniadania, kolacji, zapakować jako drugie śniadanie albo podgryzać jako dodatek do obiadu. A może będzie idealną przekąską na imprezę karnawałową? Kombinujcie, i tak będzie pysznie 🙂

Być może wybrałam też marchewkę, bo jej intensywny pomarańczowy kolor przeciwstawia się polskiej zimie: śniegowi lub – co w mojej okolicy jest bardziej prawdopodobne (dzisiaj mieliśmy 13 stopni na plusie! Jak to?!) – szarej brejowatej masie wymiesznanej z psimi kupami i resztkami lodu. Też smak jakby antyzimowy: intensywny, wyraźny i wielopoziomowy. Kolorowy.

I tym pozytywnym akcentem, kończę i zapraszam do czytania (i przyrządzania!) przepisu! 🙂

 

SKŁADNIKI ( na 4 porcje):

  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • około 2-3 łyżek sezamu (białego albo czarnego)

Do zalewy:

  • 3 łyżki mirin
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek octu ryżowego

*Co do składników:

Jak zwykle, zachęcam do zaglądnięcia do sklepu z żywnością azjatycką lub do buszowania w Internecie, chociaż większość produktów i tak znajdziemy w każdym sklepie. Problematyczne może być tylko wino mirin.

PRZEPIS:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obieramy marchewki i kroimy w cienkie zapałki:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wkładamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli. Przykrywamy i odstawiamy na 25 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Robimy zalewę: mieszamy w misce mirin, sos sojowy i ocet ryżowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie myjemy i suszymy marchewkę. Przekładamy ją do miski z zalewą, przykrywamy i marynujemy przez około 3 godziny.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Wrzucamy na nią ziarna sezamu. Prażymy, często mieszając, aż ziarna się zezłocą. Możemy je ewentualnie zmiażdżyć na proszek w moździerzu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przekładamy marchewkę do miseczek i posypujemy sprażonymi ziarnami sezamu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA