20 marca 2016 Bento Ramen Wege

Shiitake wielozadaniowe

Robię się coraz lepsza w bento. I to nie byle jakich – zdrowych, pełnowartościowych i całkowicie wegańskich bento. Mój repertuar dań nadających się do pudełka powiększa się, a ja nabieram wprawy i pewności. Na razie kroczę powoli i uważnie, udoskonalam swój warsztat, ale póki co – mogę dostarczyć Wam przepis na jeden z moich obecnych faworytów, czyli gotowane shiitake. Woda użyta do namaczania grzybów pełna umami, sos sojowy, mirin, sake, troszkę cukru i świeży imbir to połączenie idealne. I jakie wszechstronne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Owo shiitake jest wielozadaniowe, bo możemy dodać je zarówno do bento, jak i do obiadu (świetnie pasuje do ramenu) albo kolacji. Można jeść je na ciepło albo na zimno. Śmiało zróbcie sobie jeden spory rzut takich grzybów, a potem kombinujcie przez cały tydzień – shiitake się nie zepsują, jeśli będziecie trzymać je w lodówce. Nic się też nie zmarnuje – wodę z ich gotowania możecie wykorzystać, dodając ją do, na przykład, zupy, sosu czy wody, w której planujecie ugotować makaron czy ryż. Wybór zależy od Was.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeśli planujecie zrobić własne bento, to koniecznie przeczytajcie krótki wstęp o jego tworzeniu – znajdziecie tu też zasady bezpieczeństwa i higieny, o których nie można zapomnieć!

SKŁADNIKI:

  • 4-5 grzyby shiitake
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sake
  • 2 łyżki mirin
  • 1/2 łyżki brązowego cukru (ostatecznie białego)

PRZEPIS:

Grzyby moczymy w miseczce z zimną wodą przez około 20-30 min. Następnie wodę z miseczki oraz grzyby przelewamy do garnuszka, dodajemy imbir, cukier, mirin, sos sojowy i sake. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-20 minut – długość gotowania zależy od wielkości grzybów. Będę gotowe, kiedy staną się miękkie.

Pssst! Wodę z gotowania grzybów możecie zachować i dodać na przykład do sosu albo do wody, w której chcecie ugotować makaron!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA