Soba stir-fry z młodym groszkiem, kalafiorem i cebulą

Soba to moja miłość. Bez dwóch zdań. Uwielbiam jej gryczany smak. I jej uniwersalność – można ją smażyć, dodawać do zup, sałatek albo spring rollsów. A i zdrowa jest! Tradycyjnie Japończycy jedzą sobę samą z dodatekiem sosu (tutaj znajdziecie przepis ;)). Sam makaron jest fuj? Skądże! Dobrze ugotowana, odpowiednio zahartowana soba jest niczym elegancka, cicha eksplozja (czy to aby nie oksymoron?) smaku w Naszej jamie gębowej. Ja uwielbiam używać soby do wszelkich stir fry-ów. Jest świetnym kontrapunktem dla słodko-słonego sosu sojowego, kwaśnego octu ryżowego czy słodkawego, ciężkawego sosu ostrygowego. Jest po prostu genialna! 🙂

A przepis jest i bardzo szybki, i badzo smaczny 😉

SKŁADNIKI (na 2 duże lub 4 małe porcje):

  • Ok. 200 g makaronu soba
  • Ok. 130 g młodego groszku
  • Ok. 200 g kalafiora
  • 2 szalotki (można zastąpić jedną białą cebulą)
  • 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego)
  • 1,5-2 łyżki czarnuszki
  • Ok. 1 łyżki kozieradki mielonej
  • 2 łyżki białego sezamu
  • Świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy makaron: przygotowujemy durszlak – BARDZO WAŻNE! Makaron trzba spażyć zimną wodą jak najszybciej, aby przerwać proces gotowania.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wkładamy makaron. Gotujemy przez około 3 minuty. Szybko odcedzamy i polewamy obwicie zimną (a nawet lodowatą) wodą. Odkładamy na bok.

Przygotowujemy składniki: myjemy warzywa, obieramy groszek. Kalafior należy pociąć drobniutko:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

cebulę wedle uznania – ja pokroiłam dosyć grubo:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Smażymy: bierzemy wok lub wysoką patelnię do duszenia, rozgrzewamy na dużym ogniu. Następnie wlewamy olej, również czekamy, aż się nagrzeje.

Szybko wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy sosy sojowe, miód, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawy i sezam. Smażymy, mieszając. Kiedy warzywa są już miękkie, wrzucamy makaron i podsmażamy wszystko, mieszając.

Jedzenie jest gotowe, kiedy makaron będzie gorący i zbrązowiony. Możemy dodatkowo posypać porcje sezamem. Smacznego!