25 czerwca 2017 Bento Szybkie Wege

Sunomono, czyli letnia sałatka ogórkowa

Najpierw chciałam, żeby to był kolejny głęboki wpis. Taki o życiu – o tym, że nawet jeśli mam prawie gotowy wpis na bloga albo jakiś fajny pomysł, to zabranie się do tego wydaje się czymś tak poza moim zasięgiem, że łatwiej wyłączyć mózg i oglądać koty na jutubie. O tym, jak ważny jest dla mnie sport, ruch, nabieranie siły i kontroli nad własnym ciałem. O tym, że czasami nawet wrzucenie czegoś na fanpage’a albo na instagrama to zbyt wiele.

Ale wiecie co?

Walić to.

Siedzę sobie na tarasie, słońce przygrzewa mnie optymalną temperaturą, w powietrzu pachnie lato, ze słuchawek płynie piękna muzyka pana Kensuke Ushio, w ustach czuję jeszcze posmak świeżo parzonej matchy, o nogi ociera mi się kot. W takich momentach prawie wierzę, że życie jest piękne. Jest tylko ten moment, ta chwila, dobieranie i układanie słów, próba przekazania Wam moich myśli i uczuć, otulenie ciepłem, zapachami, muzyką.

Trochę dziwnie się czuję, prezentując Wam przepis na japońską sałatkę ogórkową po tak osobistym wpisie, a potem okresie ciszy. A z drugiej strony – jest lato, czas lekkich szybkich przekąsek i dań. A taka właśnie jest ta sałatka – lekka, orzeźwiająca i szybka w przyrządzeniu. Idealna, kiedy nie bardzo chce nam się gotować, bo albo na dworze jest milion stopni, albo może po prostu nie mamy siły, a na myśl o ciepłym, ciężkim obiedzie nas wykręca.

Nie ważne, czy robicie tę sałatkę dlatego, że nie macie specjalnie apetytu, a przydałoby się coś zjeść (i się nawodnić – ogórki mają mnóstwo wody!), czy może dlatego, że – tak ja mnie – czasami po prostu perspektywa zrobienia sobie obiadu Was przerasta, warto sięgnąć po sunomono, czyli japońską sałatkę z ogórków. Wiadomo, świetnie sprawdza się jako dodatek do kotleta, ale dlaczego nie wziąć całej miski i zjeść ją samemu? Albo ugotować trochę makaronu soba i zrobić sobie sałatkę makaronowo-ogórkową (serio, jest pyszna).

Składniki:

  • 1 ogórek
  • ¼  łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sezamu (czarnego lub białego)

 

Przygotowanie:

Siekamy cienko ogórek. W misce mieszamy ogórek z solą, odstawiamy na 5 minut. Po upływie czasu odsączamy wodę z ogórków.

W międzyczasie robimy sos: w miseczce łączymy ocet, cukier i sos sojowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Dodajemy sezam i sos do ogórków i dokładnie mieszamy. Sałatkę możemy podać od razu lub wstawić na chwilę do lodówki, żeby ją schłodzić.

Smacznego!