30 grudnia 2015 Słodkie Szybkie Wege

Sylwestrowe przekąski

Kochani, jutro Sylwester, jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na sylwestrowe przekąski, to prezentuję Wam parę propozycji. Wszystkie opcje wegańskie zostały oznaczone jako /WEGE/.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku, Kochani! I udanego, pysznego Sylwestra.

Słodko:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pocky, czyli słodkie paluszki – idealne na imprezę, idealne do podgryzania. I można poeksperymentować ze smakami.

Kruche ciasteczka z matchą – równie dobre do podgryzania. (Psst, z czekoladą są jeszcze lepsze)

Dango – japoński klasyk! /WEGE/

Furutsu yakitori – proste i zdrowe szaszłyczki z grillowanych (lub pieczonych w piekarniku) owoców. Świetnie pasują do białego wina albo szampana. /WEGE/

A może zrobicie tsubu-an, pastę z czerwoną fasolą? Można zrobić z niej nadzienie w bułeczkach anpan albo podać na krakersach czy ciasteczkach. /WEGE – tsubu-an/

Tsubu-an świetnie będzie pasować także jako nadzienie do dorayaki (w moim przepisie zaproponowałam nadzienie z dyni).

Możecie też zrobić pastę z czarnego sezamu – jej słodycz będzie świetnie pasować do słonych lub pikantnych krakersów (będzie jeszcze pyszniej, jeśli udekorujecie to listkiem świeżej kolendry!). /WEGE/

Dla bardziej ambitnych – proponuję sernik ze słonym karmelem miso albo purin, czyli japoński pudding.

Wytrawnie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z glonów wakame – robi się ją bardzo szybko, idealnie nada się jako przystawka lub powitalna przekąska dla gości. /WEGE/

Przepiórcze jaja z pieprzem sansho – ich przyrządzenie również jest szybkie i proste. Same w sobie są ozdobą stołu, świetnie nadają się jako przekąska do białego wina czy szampana.

Soja gotowana z konbu – zdrowa i wegańska przekąska, można podjadać ziarna soi jak orzeszki. Musimy tylko pamiętać, aby namoczyć ziarna przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. /WEGE/

Yasai yakitori – wege szaszłyczki z warzyw. Pyszne i niskokaloryczne. /WEGE/

Dip Wagamama – szybciutki dip, którego możemy użyć na przykład do moczenia paluszków z warzyw czy do sałatki.

Oshizushi – płaskie sushi w wersji z rybą i w wersji wegańskiej. Trochę więcej roboty niż przy pozycjach wyżej, ale za to jaki efekt. /WEGE/

A może focaccia z miso i wakame? Można pokroić ją na  małe kromki i podawać jako kanapeczki z dodatkami. /WEGE/