13 marca 2015 Bento Japonia Szybkie Wege

Unohana, czyli ciekawostka

Poniższy przepis jest raczej swego rodzaju ciekawostką. Bo jeżeli nie wyrabiacie samodzielnie tofu albo nie znacie takiej osoby, prawdopodobieństwo znalezienia podstawowego składnika, okary, jest znikome. Jednak mnie się poszczęściło i stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch małych słoiczków tejże substancji. Nie pozostało mi nic innego, jak to wykorzystać.

Ein moment! Co to właściwie jest okara?

Okara to ziarnisty osad, powstający podczas wyrobu tofu. Wyglądem przypomina ugotowany kuskus. Jest przebogaty w witaminy, białko i takie tam, więc mądrzy Japończycy, którzy nie lubią marnować jedzenia, wymyślili prostą przekąskę. Ponoć świetnie działa na cerę.

Jedyny mankament jest taki, że w Polskich sklepach nie znajdziemy okary. Być może kiedyś, w dalekiej przyszłości, kiedy ten kraj wreszcie się przekona, że kuchnia japońska jest pyszna i cudowna. I zdrowa!

Także póki co, zostawiam ten przepis tutaj, niech sobie jest, niech sobie trwa. A jak już będziecie w posiadaniu okary, to sobie tutaj zawsze możecie wrócić i ów przepis zrealizować.

 

P.S. Wyjeżdżam na tydzień, także przepisów nie będzie. Ale może skusicie się na esej lub dwa o Japonii?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SKŁADNIKI (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • ½ szklanki okary (ciasno zapakowanej)
  • ½ średniej marchewki
  • 1 spora szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sake
  • ½ -1 łyżeczki cukru
  • Niecałe ¾ szklanki bulionu dashi (tradycyjnego lub wegańskiego)
  • Po 1 łyżce oleju rzepakowego i sezamowego

 

PRZEPIS:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obieramy marchewkę i kroimy w zapałki. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oleje. Wrzucamy marchewkę i podsmażamy przez jakieś 2 minuty. Dodajemy szalotkę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy okarę, dashi, sos sojowy, sake i cukier. Mieszamy, aby wszystkie składniki się dokładnie pomieszały. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż cały płyn wyparuje (czyli jakieś 10-15 minut).

Okarę możemy jeść na ciepło lub zimno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA