6 lipca 2015 Bento Japonia Szybkie Wege

Yaki onigiri

Obiecałm prosty i pyszny przepis i oto on: yaki onigiri. Tradycyjna ryżowa przekąska w nieco innej – chociaż wciąż kasycznej – formie. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. No i robi się je rach-ciach.

Pozwolę sobie zasugerować, aby zabrać je na piknik albo jako lekkie i sycące drugie śniadanie. Chociaż obiecnie jest ciut za gorąco na piknik, ale zaraz ma się trochę ochłodzić. Także warto zaplanować już wypad piknikowy, nawet do parku. Jak mamy takie szalone lato, to kto wie, ile ono potrwa – lepiej się nim cieszyć, póki możemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po więcej inspiracji piknikowych zapraszam tutaj.  A teraz do przepisu!

 

SKŁADNIKI:

Sos (można użyć też samego sosu sojowego):

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek mirin
  • 1 ½ – 2 łyżki sake
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Kawałek ręcznika papierowego złożonego w kwadracik
  • Pędzel do nakładania sosu na onigiri

 

PRZEPIS:

Robimy sos: w rondelku łączymy składniki i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aby cukier się dobrze rozpuścił. Kiedy sos się zagotuje, pozwalamy mu się chwilę pogotować (żeby odparować alkohol), a następnie zdejmujemy go z ognia. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Smarujemy lekko onigiri z jednej strony sosem i kładziemy na patelnię. Po kilku minutach smarujemy odsłoniętą stronę i delikatnie przewracamy onigiri. Powtarzamy proces jeszcze kilka razy, aż onigiri będzie zezłocone z obu stron.

Można jeść je na ciepło lub zimno. Smacznego!