14 czerwca 2015 Bento Japonia Szybkie Wege

Yasai yakitori

Hej… Dzień dobry, to ja, Marysia… Pamiętacie mnie jeszcze? Ha, ha, haha… Znowu cisza na blogu, za którą okropnie przepraszam. Zaliczenia, egzaminy, praca i inne sprawy już dawno mnie powaliły na ziemię, ale co rusz dają mi jeszcze celnego kopniaka. Ale spokojnie, jeszcze tylko dwa tygodnie. Potem idę spać na cały dzień, następnie budzę się i ruszam do kuchni gotować, pichcić i przetwarzać (spiżarkowe zapasy dżemów i innych przetworów są już niebezpiecznie małe).

Póki co, ostatni przepis z potraw, które zagościły na maratonie filmów japońskich: yasai yakitori, czyli szaszłyczki z warzywami. Można podawać je z sosem lub jeść też same. I możecie się nimi rozkoszować na przykład na grill party.

Przechodzę teraz do przepisu i lecę walczyć dalej!

 

SKŁADNIKI (na około 15 sztuk):

  • 1 por
  • 1 duża papryka
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu
  • Kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Wykałaczki
  • Grill, patelnia grillowa lub piekarnik

PRZEPIS:

Jeżeli korzystamy z piekarnika, nastawiamy go na opcję „grill” i nagrzewamy do 170-180 stopni (w zależności od mocy piekarnika).

Kroimy por w prążki, paprykę w kwadraciki (około 2 cm x 2 cm). Nabijamy na wykałaczki. Uważamy, żeby por nam się nie rozpadł (nawet jeżeli tak się stanie, nie martwcie się, i tak będzie pyszne).

Grillujemy przez kilka minut, czy to na grillu, patelni (dobrze nagrzanej!), czy też w piekarniku.

W międzyczasie mieszamy ze sobą sos sojowy i miód. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku, możemy go rozwodnić odrobiną wody lub zmodyfikować proporcje.

Wyjmujemy szaszłyczki. Można je jeść od razu, same lub z sosem. Świetnie smakują też na zimno. Smaczego!

(I naprawdę, nie przejmujcie się, jeżeli się troszkę rozleciały!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA