31 sierpnia 2016 Szybkie Wege

Yasaidon, czyli wege lunch w misce

Koniec lata. Oszukuje nas ciepłem i grzejącym słońcem, ale już zaraz jesień. Koniec wakacji, ponownie rzucamy się w wir zajęć i obowiązków. A przecież trzeba coś jeść. Na szczęście, Japończycy wymyślili donburi, czyli dania składające się z ryżu i położonych na niego dodatków. I chociaż preferują oni donburi z dodatkiem mięsa — jak na przykład gyudon (z wołowiną) czy butadon (z wieprzowiną) — to wolałam pokazać Wam wersję zdrowszą, bardziej kolorową i ciekawszą, czyli don z warzywami: yasaidon (yasai to po japońsku warzywa).

Podane tu warzywa to tylko wskazówka – najlepsze w takim obiedzie jest to, że kombinacje smaków i kolorów są niezliczone. Zachęcam Was do eksperymentowania! Tylko pamiętajcie, że prawdopodobnie będziecie musieli dostosować czas pieczenia do używanych przez Was warzyw — np. batat będzie potrzebował trochę więcej czasu od bakłażana czy papryki.

Yasaidon to pochwała nie tylko wege pyszności, ale także i sezonowości: można go przyrządzić z tego, co znajdziecie na targu. Dorzućcie do tego jeszcze ryż (lub jego zdrowszą alternatywę, czyli różnorakie kasze) i pyszny słodko-gorzko-słony sos na bazie tahini i miso, a będziecie mieć pyszny i szybki obiad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 400 g ryżu lub kaszy
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 duży lub 2 małe buraki
  • 1 mały seler
  • 1 marchew
  • garść jarmużu
  • orzechy ziemne, sprażone

Sos:

  • 2 łyżki tahini
  • 1/2-1 łyżka pasty miso
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka mirin
  • 1/3-1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • Około 3 łyżek wody

PRZEPIS:

Gotujemy wodę i przyrządzamy ryż lub kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Sparzamy jarmuż i odkładamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kroimy bakłażana, buraka i seler w krążki, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy warzywa olejem sezamowym lub oliwą. Solimy i pieprzymy do smaku (sos będzie słonawy, lepiej więc z tym soleniem nie przesadzać). Wsadzamy warzywa do piekarnika na około 10-15 minut. Pokrój cukinię w krążki i dorzuć na blachę jakieś 5 minut przed upływem czasu.

W międzyczasie robimy sos: łączymy składniki w miseczce i mieszamy. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki.

Składamy nasz yasaidon: do misek nakładamy ryż, aranżujemy warzywa i posypujemy orzechami. Możemy całość polać sosem lub maczać w nim warzywa. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA