19 maja 2014 Japonia Szybkie

Zaru Soba

Nadchodzą upały. No, nie takie tropikalne. Jeszcze nie. Ale lato już powoli, powoli wkrada się w nasze życia – słońce, ciepło, perspektywa wakacji… Ale najpierw – sesja! Zaru soba to jedno z najszybszych dań japońskiej kuchni. Idealne na upał oraz na zapracowany dzień. Sos można zrobić na zapas i trzymać go w lodówce przez kilka tygodni.

SKŁADNIKI (na dwie małe lub jedną dużą porcję):

  • około pół szklanki dashi (Ja użyłam dashi no moto, czyli wywaru instant)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin (słodkie wino ryżowe)
  • 1-2 łyżeczki cukru (3-4, jeżeli nie mamy mirin)
  • Garść katsuobushi (płatków z ryby bonito)
  • Około 200-300 g makaronu soba

* Co do składników:
Makaron soba znajdziemy w delikatesach typu Kuchnie Świata (+/- 8 zł), ale także często w supermarketach (4-6 zł). Warto zrobić zapasy podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu – ich soba jest naprawdę smaczna (i stosunkowo tania)!

Co do dashi – polecam to marki Ajinomoto – kosztuje około 10 zł, ale starcza na dosyć długo.

Mirin najlepiej zamówić przez Internet, chociaż od czasu do czasu pojawia się w Kuchniach Świata (ok. 30 zł za 0,5 l). Wina dostępne w sklepach internetowych są z reguły tańsze. Tam również dostaniemy katsuobushi.

PRZEPIS:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W innym garnku robimy sos: łączymy wszystkie  pozostałe składniki oprócz katsuobushi. Kiedy mikstura się zagotuje, wrzucamy płatki bonito i natychmiast odstawiamy z ognia. Mieszamy przez około 10 sekund, aż płatki zupełnie namokną. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zarówno makaron, jak i sos powinny mieć temperaturę pokojową. Smacznego!